Tippek örömanyáknak

*

Esküvőre készül a család. Helyszín, meghívó, vacsora - hónapokig tartó szervezés. A főszereplő persze a menyasszony, de ki gondol az örömanyára?

Mi segítünk!

A legtöbb édesanya lelkesen járja lányával az esküvői ruhaszalonokat, elkíséri cipőt vásárolni, és a legapróbb részletekig igyekszik a segítségére lenni, hogy a nagy napon valóban a menyasszony lehessen a legszebb.

A mamák eközben általában megfeledkeznek saját magukról, arról, hogy ők is a figyelem középpontjában lesznek az ünnepi eseményen. Gyakran csak az utolsó pillanatban kapnak észbe, hogy nincsen megfelelő alkalmi öltözékük, sőt, olykor tanácstalanok is, hogy milyen ruha állna jól nekik, mit illene viselniük.

Az örömanyák számára jó választás a kosztüm, amelyből mindenki találhat magához illő fazont. Az alkalmi modellek anyaga vékonyabb, finom szövet vagy selyem. Gyakori a hosszabb szoknya, a gloknis szabás. A kosztümkabát igen alkalmas arra, hogy alakod kisebb hibáit leplezd vele, princesz fazonú blézerek mell alatti szabásvonaluknak köszönhetően elfedik a hastájék esetleges plusz kilóit. A rövid, karcsúsított kabátkák vékony alakon mutatnak jól.

A szoknya hossza és fazonja szintén lényeges kérdés. Az egyenes vonalú, térd körül végződő, úgynevezett ceruzaszoknya sok nőnek áll jól. Ám ha csípőd feltűnően széles, válassz inkább kissé trapéz vonalú vagy harangszabású szoknyát. A hosszabb, gloknis aljak előnyösek körte alkatúaknak és moletteknek egyaránt. Kánikulában akár blézer nélkül, rövid ujjú selyemblúzzal is viselheted a kosztümöt. Elegáns kiegészítő egy mintás muszlinsál vagy hosszú selyemstóla.

NADRÁGBAN NŐIESEN

Ha elkötelezett nadrágpárti vagy, neked találták ki a nadrágkosztümöt. Eleganciában pedig felveszi a versenyt szoknyás változatával. A vékony szövetből, viszkózból készült nadrágkosztümök magas sarkú cipővel örömanyák számára is ideálisak. Választhatsz szűk és bővebb, egyenes szárú modellt is. A blézerek fazonja és hossza, akárcsak a kosztümöknél, sokféle. Az eleganciájáról és jó ízléséről is híres színésznő, Sophia Loren is nadrágkosztümben pompázott fia és a magyar menyasszony esküvőjén Budapesten, a Szent István-bazilikában.

KOMPLÉ ÉS ESTÉLYI RUHA

Nyári esküvőre ideális a komplé, vagyis az azonos anyagú ruha-blézer együttes. A komplé ruhája lehet rövid ujjú vagy ujjatlan. Aki több öltözéket is megengedhet magának, a nappali szertartásra - templomi és polgári esküvő esetén is - választhat kosztümöt, nadrágkosztümöt vagy komplét, az ünnepi vacsorán pedig estélyi ruhát.

AZ ÖLTÖZÉK KORONÁJA A KALAP

Akár kosztümöt, akár komplét viselsz, találsz hozzá illő kalapot. Érdemes időt szánnod a próbálgatásra, mert minden arcformához más kalapforma illik.

VÁLASSZ RUHÁT ALKATOD SZERINT!

Nem baj, ha néhány plusz kiló felszaladt rád az évek alatt, a megfelelő fazonú ruhával ezt ügyesen leplezheted. A jó döntéshez tudnod kell, melyik alkattípusba tartozol. Hiszen másfajta szabásvonalú modell előnyös a körte, illetve a deltás alkatúak számára. Ami jól áll a magas nőknek, nem való a kistermetűeknek. 

Körte alkatúaknak előnyös a derekat hangsúlyozó, öves ruha, valamint az A vonalú szoknyás modell, amely leplezi a széles alsótestet. Az ejtett vállú ruha szélesebbnek mutatja a vállat, így ellensúlyozza a csípőt. A bő ujjú és a húzott vállrészű modellek is ezért ideálisak.
Nem ajánlottak a nyakpántos és az amerikai vállas (a vállat szabadon hagyó) ruhák, a testhez simuló fazonok, illetve a szűk szoknyás modellek. A sellőfazon szintén kerülendő.

Ha a ruha felső része világos színű, az alsó pedig sötét, keskenyebbnek tűnik a csípőd.

Deltás alkatúaknak előnyös az úgynevezett empire fazon, amely a mell alatti szabásvonal által leplezi a nem túl karcsú derekat. Jó választás az egyenes vonalú és a szűk szoknyarészű ruha is. Ideális a mély, ovális vagy V nyakkivágás, amely ellensúlyozza a széles vállat. Nem ajánlottak a derékba szabott modellek, a válltöméses ruhák és a húzott vállú, bő ujjú estélyik.

Ha a ruha mellrésze függőlegesen csíkozott, keskenyebbnek tűnik a felsőtested. Szintén ezt a hatást éred el, ha az estélyi felső része sötétebb, szoknyarésze pedig világosabb színű.

Molett alkatúaknak előnyös az alakot lazán követő ruha, amelyet lágy esésű anyagból varrtak, ez leplezi a plusz kilókat. Fontos, hogy a ruha sehol ne feszüljön a testre. A függőlegesen futó szabásvonalak vékonyítanak. Jó választás az enyhén A vonalú szoknyás ruha. Ideális a mély V kivágás. Nem ajánlottak a szűk, testhezálló fazonok, a húzott szoknyás modellek, a merev anyagú ruhák.

Ha a ruhát combközépig érő, lefelé bővülő, nyitott blézerrel viseled, vékonyabbnak tűnsz.

Filigrán alkatúaknak előnyös a szűk vonalú ruha és a sellőfazon, amely kiemeli a karcsúságot. A kissé trapéz szoknyás modell és az amerikai vállas ruha is jó választás. Nem ajánlottak az erősen bővülő szoknyás és széles fodros ruhák, valamint a nagy mintás modellek.

Magas sarkú cipőben akár fél fejjel magasabbnak tűnhetsz.

Homokóra alkatúaknak előnyös a sellőfazon, a testhez simuló ruha, valamint a míderből és bő szoknyából álló együttes. A szűk szoknyás modellek szintén ideálisak. Ha magas vagy, szinte minden fazon jól áll. Ha alacsonyabb vagy, kerüld a nagyon bő szoknyás modelleket.

Karcsú derekad díszes övvel hangsúlyozhatod.

SZÍNPALETTA

Az örömanyák diszkrét eleganciájához a nem túl feltűnő árnyalatok valók. Viselhetsz pasztelleket és meleg, lágy földszíneket, vagy akár sötétkéket, bordót, padlizsánszínt.

A rikító színek viszont nem ajánlottak az esküvőre. Ha az örömanya és a koszorúslányok ruhájának színe azonos lesz, akkor ruháik legalább az árnyalatban térjenek el egymástól.

Öltözékének mutatós kiegészítője lehet egy hangsúlyos kalap és persze ne feledkezzünk meg a ruhához illő, kényelmes cipőről sem!